Strona główna
Kalendarium
Nasze szkolenia
Kwartalnik
Biotech TV
Oferty pracy Pracuj.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Strefa logowania
Informacje
Biotechnologia
Farmacja
Kosmetologia
Technologie
Firmy
Materiały i odczynniki
Aparatura i wyposażenie
Surowce kosmetyczne
Surowce farmaceutyczne
Surowce żywnościowe
Firmy usługowe
Uczelnie Wyższe
Consulting
Badania kliniczne i przedkliniczne
Patenty i rejestracje
Oprogramowanie
Opakowania
Produkty kosmetyczne
Inne
Produkty/Usługi
Aparatura
Materiały i odczynniki
Surowce kosmetyczne
Surowce farmaceutyczne
Surowce żywnościowe
Usługi
Praca
Strona główna
Kalendarium
Nasze szkolenia
Kwartalnik
Biotech TV
Oferty pracy Pracuj.pl
Home
Informacje
Portal biotechnologia.pl korzysta z Javascript. Włącz go w swojej przeglądarce, aby w pełni cieszyć się portalem. Nie wiesz jak?
Kliknij tutaj.
Biotechnologia
Farmacja
Kosmetologia
Technologie
MAPA TAGÓW
bioetyka
innowacje
badania kliniczne
nauka w polsce
pandemia
dofinansowanie
koronawirus
covid-19
koronawirus w Polsce
sars-cov-2
Oferty pracy
student – stypendysta NCN OPUS w Pracowni Białek Wiążących Wapń
, Instytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN
Instytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN poszukuje kandydata na stanowisko: student – stypendysta NCN OPUS w Pracowni Białek Wiążących...
Technical Sales Manager Parsonal Care
, GHP Sp. z o.o. Sp. k.
Do naszego zespołu profesjonalistów poszukujemy osoby, która swobodnie porusza się po meandrach formulacji i surowców kosmetycznych. Idealny dla nas...
Postdoctoral Researcher position (role in the project Junior Postdoctoral Researcher)
, International Institute of Molecular and Cell Biology in Warsaw
Postdoctoral Researcher position (role in the project Junior Postdoctoral Researcher) Recruitment for the project “RNA and Cell Biology...
Informacje
Szukaj
„Molekularni strażnicy” dobrostanu organizmu – białka HSP
Biochemia żywego organizmu i cała jego maszyneria molekularna bazuje na działaniu tysięcy białek, wśród których każde pełni swoją ściśle określoną, niezbędną funkcję. Niezwykle dużym wyzwaniem dzisiejszej nauki jest określenie i zidentyfikowanie takich związków i elementów biologii komórki, których działanie umożliwia nam zachowanie długiego zdrowia i dostosowanie organizmu do niekorzystnych warunków – zarówno tych wewnątrz ustroju, jak i zewnętrznych zmian środowiskowych. W ostatnich latach szczególnie dużym zainteresowaniem badaczy cieszą się białka, które w żargonie naukowym nazywane są „molekularnymi opiekunkami” lub „molekularnymi przyzwoitkami”. Można je spotkać także pod nazwą chaperonów.
Joanna Podgórska
, 17.03.2020
,
Tagi:
białka szoku cieplnego
,
chaperony
,
biochemia
,
białka HSP
,
białka HSP70
Statyny i ich wpływ na tkankę tłuszczową
Statyny to najpopularniejsza grupa leków, która bierze udział w regulacji gospodarki lipidowej. Są powszechnie stosowane w celu obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i przeciwdziałania zawałom i udarom mózgu. Pomimo swojego udokumentowanego, leczniczego działania nieustannie wzbudzają spore emocje. Przez wiele lat narosło wokół nich wiele mitów i teorii spiskowych, z drugiej zaś strony w istocie wykazano znaczne skutki uboczne ich stosowania. Niedawno opublikowano niezwykle ciekawe wyniki badań, wskazujące, że stosowanie statyn znacząco wpływa także na poziom i rodzaj tkanki tłuszczowej organizmu. W artykule chciałabym wyjaśnić, dlaczego mowa znów o kolejnym, negatywnym działaniu tej klasy leków.
Joanna Podgórska
, 10.01.2019
,
Tagi:
cholesterol
,
LDL
,
statyny
,
miażdżyca
,
HDL
,
obniżenie cholesterolu
,
brunatna tkanka tłuszczowa
,
biała tkanka tłuszczowa
,
BAT
,
WAT
,
HMG-CoA
Światło, insulina i metabolizm...
Bez względu na naszą wolę biologia rządzi się swoimi prawami i ludzkie organizmy są przystosowane do działania zgodnego z rytmem dnia i nocy. Każda komórka naszego ciała funkcjonuje zgodnie z tzw. zegarem okołodobowym, który zarządza codziennymi wahaniami hormonów, temperatury i po prostu – naszym zachowaniem. O wspomnianej zależności od pory dnia i nocy wiemy już od blisko 50 lat, jednak najnowsze badania ujawniają coraz to bardziej zaskakujące konsekwencje ekspozycji na sztuczne światło. Dowiedziono bowiem, że insulinooporność i wzrost poziomu glukozy we krwi mogą być istotnie powiązane z ekspozycją na jaskrawe światło.
Joanna Podgórska
, 03.01.2019
,
Tagi:
otyłość
,
cukrzyca
,
insulina
,
światło
,
glukoza
,
rytm okołodobowy
,
metabolizm
,
metabolizm węglowodanów
,
insulinooporność
,
glukostaza
Johimbina – cudowny spalacz tłuszczu?
Johimbina to związek, który przez wiele lat stosowany był jako afrodyzjak. Jego działanie wykorzystywane było (i w dalszym ciągu jest) w leczeniu problemów z erekcją, potencją oraz spadkiem libido. Obecnie coraz częściej przypisuje się mu wyjątkowe właściwości pomagające osiągnąć niski poziom otłuszczenia ciała w wyniku przełamywania fizjologicznych barier organizmu. Czy rzeczywiście działa, a jeśli tak, warto po niego sięgać?
Joanna Podgórska
, 19.12.2018
,
Tagi:
doping
,
redukcja tkanki tłuszczowej
,
noradrenalina
,
suplementacja
,
adrenalina
,
johimbina
,
johimbina-HCl
,
johimba lekarska
,
lipoliza
,
receptory metabotropowe
,
receptory adrenergiczne
,
układ współczulny
,
autonomiczny układ nerwowy
,
AMP
,
cAMP
,
katecholaminy
Prozdrowotne działanie N-acetyl-L-cysteiny (NAC)
Związek ukrywający się pod enigmatycznym skrótem NAC to nic innego, jak pochodna L-cysteiny – siarkowego aminokwasu, który naturalnie występuje w organizmie. N-acetyl-L-cysteina jest najlepiej przyswajalną formą tego aminokwasu i co istotne – stanowi kluczowy substrat do produkcji glutationu, czyli związku przeciwutleniającego, odpowiedzialnego m.in. za procesy detoksykacji. Swoje antyoksydacyjne działanie zawdzięcza strukturze chemicznej, a dokładnie grupom tiolowym (-SH). Właściwości prozdrowotne NAC znane są już od blisko 60 lat, jednak kolejne doniesienia naukowe wskazują na coraz szersze spektrum działania tego aminokwasu na organizm na wielu płaszczyznach.
Joanna Podgórska
, 09.11.2018
,
Tagi:
antyoksydanty
,
stres oksydacyjny
,
wątroba
,
wolne rodniki
,
detoks
,
mukowiscydoza
,
detoksykacja
,
glutation
,
NAC
,
N-acetyl-L-cysteina
,
mukolityki
,
cysteina
Prawidłowa suplementacja kwasem foliowym
Od lat 80. ubiegłego wieku wiadomo, że istnieje niepodważalny związek między niedoborem kwasu foliowego a wadami cewy nerwowej u płodu. Prace naukowe na ten temat powstały już w latach 60. XX wieku, a zalecenia suplementacji pojawiły się ponad 20 lat później. Dopiero niedawno jednak zaczęto zwracać uwagę na jego prawidłową suplementację, która jest kluczowa dla znacznej ilości procesów zachodzących w organizmie i zachowania jego prawidłowego funkcjonowania.
Joanna Podgórska
, 31.10.2018
,
Tagi:
ciąża
,
metylacja
,
kwas foliowy
,
suplementacja
,
homocysteina
,
B12
,
MTHFR
,
cewa nerwowa
,
B6
Mleko wielbłądzie w terapii autyzmu
Ostatnie lata to zdecydowanie czas nowych trendów dietetycznych. Myślę, że prawdziwe byłoby stwierdzenie, że średnio raz w miesiącu dowiadujemy się o zbawiennych bądź bardzo trujących właściwościach jakiegoś produktu żywnościowego. Dziś jednak chciałabym zwrócić szczególną uwagę na produkt, który zyskuje coraz szersze grono zwolenników zarówno wśród dietetyków, jak i klinicystów. Wspomniana aprobata ma naukowe i co najważniejsze – terapeutyczne uzasadnienie. Mowa o mleku wielbłądzim. Obserwacje poczynione na całym świecie wskazują bowiem, że mleko wielbłądzie przynosi spektakularne efekty w redukowaniu objawów u pacjentów z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD).
Joanna Podgórska
, 23.10.2018
,
Tagi:
autyzm
,
opioidy
,
ASD
,
mleko wielbłądzie
,
laktoferyna
,
beta-laktoglobulina
,
kazomorfina
Piłkarki odnoszą znacznie więcej urazów mózgu niż piłkarze – najnowsze doniesienia
O różnicy w funkcjonowaniu mózgu kobiet i mężczyzn świat naukowy donosił już niejednokrotnie. My także informowaliśmy o badaniach, w których zidentyfikowano różnice w ekspresji blisko 6 500 genów pomiędzy płciami. Wiadomo także również, że muskulatura i układ kostny kobiet jest znacznie delikatniejszy aniżeli mężczyzn. Niezwykle ciekawym jednak może być fakt, że mózg kobiet znacznie mocniej odczuwa skutki urazów głowy i może być to powiązane z układem hormonalnym.
Joanna Podgórska
, 12.10.2018
,
Tagi:
mózg
,
neurony
,
piłka nożna
,
progesteron
,
różnice płciowe
,
urazy głowy
Dietetyczny słodzik powoduje insulinooporność u zdrowych osób!
Jak wykazują kolejne badania naukowe, sztuczne substancje słodzące wcale nie muszą zmniejszać liczby spożywanych kalorii – picie bogatych w nie napojów powoduje u osób głodnych chęć zjedzenia obfitego, kalorycznego posiłku. Ponadto rosnąca ilość doniesień wskazuje, że uznana za nieszkodliwą substancję słodzącą sukraloza wykazuje coraz więcej działań niepożądanych. Jak wnoszą opublikowane kilka tygodni temu badania, paradoksalnie może przyczyniać się do rozwinięcia cukrzycy typu 2.
Joanna Podgórska
, 09.10.2018
,
Tagi:
cukrzyca typu II
,
glukoza
,
aspartam
,
słodzik
,
insulinooporność
,
sacharoza
,
sukraloza
,
Splenda
Toksyny a występowanie choroby Hashimoto
Od kilkudziesięciu lat gwałtownie wzrasta liczba osób dotkniętych zapaleniem tarczycy typu Hashimoto. Niektóre środowiska naukowe wysnuwają nawet pogląd, że choroba ta dotyczy już blisko 30% populacji. Jako jeden z istotnych czynników ryzyka, który przyczynia się do powstania choroby Hashimoto, wymienia się obecne w życiu codziennym toksyny. Dowodem na tego typu stwierdzenie jest fakt, że w miejscach, gdzie środowisko jest bardziej zanieczyszczone i toksyczne, schorzenie to występuje znacznie częściej.
Joanna Podgórska
, 03.10.2018
,
Tagi:
epigenetyka
,
choroby autoimmunologiczne
,
tarczyca
,
niedoczynność tarczycy
,
choroba Hashimoto
,
bisfenol A
,
TSH
,
promieniowanie
,
halogeny
,
anty-TPO
,
anty-TG
,
Syndrom chorego budynku
Truskawki jako remedium na stan zapalny jelit?
Nieswoiste zapalenie jelit (NZJ) to zespół chorób autoimmunologicznych objawiających się m.in. częstymi, przewlekłymi biegunkami. Pomimo wielu badań podejmowanych w celu wyjaśnienia etiologii powstawania tych dysfunkcji, wciąż nie ma ustalonej przyczyny, a co za tym idzie, nie ma sposobu na ich skuteczne leczenie. Nadzieję mogą dawać jednak niedawno opublikowane wyniki badań, które wskazują na dobroczynne działanie truskawek w łagodzeniu objawów NZJ.
Joanna Podgórska
, 28.09.2018
,
Tagi:
mikroflora jelitowa
,
stan zapalny
,
choroba Leśniowskiego-Crohna
,
truskawki
,
mikrobiota
,
wrzodziejące zapalenie jelita grubego
,
nieswoiste zapalenie jelit
Suplementacja nukleotydów w budowaniu odporności i regeneracji organizmu
Rola DNA i RNA jako nośników informacji genetycznej jest powszechnie znana. Wspomniane kwasy nukleinowe zbudowane są z „cegiełek“, zwanych nukleotydami i to właśnie z funkcją tworzenia DNA i RNA są najczęściej kojarzone. Badania prowadzone na przestrzeni ostatnich lat wykazały jednak, że te same nukleotydy dostarczane organizmowi w postaci suplementu (tzw. dietetyczne nukleotydy – dNT), pełnią niezwykle korzystne dla organizmu funkcje. Wspomagają między innymi efektywną produkcję nowych komórek, która niezbędna jest np. w czasie narażenia na stres, niedożywienia, toczącej się infekcji lub innej choroby.
Joanna Podgórska
, 26.09.2018
,
Tagi:
regeneracja
,
DNA
,
RNA
,
immunomodulacja
,
układ immunologiczny
,
mikroflora jelitowa
,
aminokwasy
,
suplementacja
,
dietoterapia
,
nukleotydy dietetyczne
,
nukleotydy
Kliniczne aspekty stosowania siarki organicznej (MSM)
MSM jest związkiem, który nie jest zbyt popularny. Okazuje się jednak, że jest to nic innego jak organiczny związek siarki, który jest jednym z najczęściej występujących minerałów w ludzkim organizmie. Rezerwuarem MSM są głównie kości oraz mięśnie, ale związek ten pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Siarka organiczna występuje naturalnie w wielu produktach żywnościowych, m.in. rybach, surowych warzywach i niepasteryzowanym mleku. Niestety, szereg procesów sprawia, że ilość MSM w produktach spożywczych jest jedynie śladowa. Związek ten ulega także zniszczeniu podczas gotowania, pasteryzacji żywności oraz zamrażania. Ponieważ MSM jest substancją o udokumentowanych właściwościach prozdrowotnych, chcielibyśmy wyjaśnić, dlaczego warto rozważyć rozpoczęcie jej suplementacji.
Joanna Podgórska
, 12.09.2018
,
Tagi:
suplementy diety
,
gojenie ran
,
stan zapalny
,
dieta
,
suplementacja
,
siarka organiczna
,
MSM
,
metylosulfonylometan
,
metylosiarczan
,
dimetylosulfon
,
tkanka łączna
Rzucając cień na neurony. Czy komórki glejowe są ważniejsze?
Lata 60. ubiegłego wieku przyniosły niesamowite odkrycie – okazało się, że to nie neurony stanowią większość naszego mózgu, lecz komórki glejowe. Światu wówczas ogłoszono, że neurony stanowią jedynie 10% komórek mózgowych, a 90% z nich – wspomniane komórki glejowe. Można by pomyśleć, że w wyniku tego wielkiego doniesienia większość naukowców zmieni pogląd na nadrzędną rolę neuronów w układzie nerwowym. Nic bardziej mylnego... uzyskane obserwacje doprowadziły do wniosku, że człowiek wykorzystuje po prostu tylko 10% mózgu.
Joanna Podgórska
, 07.09.2018
,
Tagi:
mózg
,
neurony
,
ośrodkowy układ nerwowy
,
komórki glejowe
,
kora mózgowa
,
kreatywność
,
glej
,
astrocyty
Dziecięcy Alzheimer? Słowo o chorobie Picka
Choroba Picka, nazywana inaczej chorobą Niemanna-Picka to rzadkie, genetyczne schorzenie neurodegeneracyjne. Bardzo często porównywana jest do choroby Alzheimera, jednak dotyka znacznie młodsze osoby – występuje w okresie dziecięcym. Ta nader interesująca choroba dotyka istotę białą mózgowia i stanowi rodzaj otępienia czołowo-skroniowego. Pomimo rozumienia mechanizmów jej powstawania i ciągłego rozwoju neuronauki, w dalszym ciągu uznawana jest niestety za chorobę nieuleczalną.
Joanna Podgórska
, 02.10.2017
,
Tagi:
choroba Alzheimera
,
choroby neurodegeneracyjne
,
choroba Picka
,
choroba Niemanna-Picka
,
sfingomielina
Gdy brak snu przynosi nieuchronną śmierć
Dane wskazują, że na świecie żyje około 38 milionów osób dotkniętych tą wciąż owianą tajemnicą chorobą. Mowa o śmiertelnej bezsenności rodzinnej (ang. Fatal Familial Insomnia, FFI) – bardzo rzadkiej chorobie neurodegeneracyjnej, która w każdym przypadku kończy się śmiercią z wycieńczenia.
Joanna Podgórska
, 18.09.2017
,
Tagi:
melatonina
,
choroby genetyczne
,
bezsenność
,
śmiertelna bezsenność rodzinna
,
Fatal Familial Insomnia
,
FFI
,
wzgórze
,
choroby prionowe
,
mutacje autosomalne
Monitorowanie depresji we krwi
Depresja to jedno z najczęstszych zaburzeń psychicznych. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) depresja jest czwartym w kolejności, najpoważniejszym problemem zdrowotnym na świecie i - chorobą cywilizacyjną, która doskwiera coraz większej ilości osób. Problemem w dalszym ciągu jest niemożność prawidłowego rozpoznania tej choroby, która nieleczona pociąga za sobą bardzo poważne skutki. Badania podejmowane przez naukowców wydają się jednak nieść duże nadzieje na możliwość diagnozowania depresji, bazując na wynikach uzyskanych z … krwi pacjenta!
Joanna Podgórska
, 13.09.2017
,
Tagi:
biomarkery
,
depresja
,
choroby psychiczne
,
choroby cywilizacyjne
,
białko ostrej fazy
,
CRP
,
próbka krwi
Medycyna fizykalna i balneologia - co i jak leczy?
Nazwa "medycyna fizykalna" pochodzi z języka greckiego, gdzie "physis" oznacza "natura","przyroda". Odpowiada za opracowywanie metod pozwalających wykorzystać prawa fizyczne i wynikające z nich właściwości, by zastosować je w leczeniu niektórych schorzeń, przy ich diagnozowaniu, a także zapobieganiu. Korzysta z osiągnięć nie tylko fizyki, ale także techniki i nauk przyrodniczych. W oparciu o przygotowane z jej pomocą metody diagnozuje się m.in. choroby stawów, dny moczanowej czy schorzenia nerek. Co istotne - nie ma ona nic wspólnego z medycyną niekonwencjonalną.
Joanna Podgórska
, 28.08.2017
,
Tagi:
borowina
,
medycyna fizykalna
,
odnowa biologiczna
,
balneologia
,
terapia uzdrowiskowa
,
kąpiele siarkowe
Czy fruktoza rzeczywiście jest szkodliwa?
Fruktoza jest węglowodanem prostym, którego bogatym źródłem są owoce, stąd nazywana jest cukrem owocowym. Jest słodsza od glukozy, ma niższy indeks glikemiczny a ponieważ jej źródłem są przecież tak zdrowe owoce - postrzegana jest jako „dobry cukier”. Warto jednak spojrzeć na fruktozę z nieco innej perspektywy, ponieważ ilość doniesień o jej szkodliwym wpływie na organizm ludzki wydaje się wzrastać. Zatem o co te obawy?
Joanna Podgórska
, 23.08.2017
,
Tagi:
otyłość
,
cukrzyca
,
insulina
,
grelina
,
stan zapalny
,
fruktoza
,
dyslipidemia
,
nadwaga
,
stłuszczenie wątroby
,
leptyna
Homogenizacja jako jeden ze sposobów dezintegracji komórek
Homogenizacja, będąca jednym ze złotych standardów laboratoryjnych, jest kluczem do pozyskania materiału biologicznego, znajdującego się we wnętrzu komórek. Istnieje kilka metod stosowanych w tym celu, jednak każda z nich prowadzi do utraty albo osłabienia spójności ściany lub błony komórkowej, powodując dezintegrację i uwolnienie poszczególnych elementów komórki.
Joanna Podgórska
, 07.08.2017
,
Tagi:
homogenizacja
,
homogenizator
,
dezintegracja komórek
,
homogenizatory laboratoryjne
,
homogenizator ultradźwiękowy
,
homogenizator kulkowy
,
homogenizator statorowo-rotorowy
,
homogenizator ciśnieniowy
,
liza detergentami i rozpuszczalnikami organicznymi
,
stres osmotyczny
,
rozcieranie
,
zamrażanie/rozmrażanie
1
2
3
...
<
Październik 2024
>
pn
wt
śr
cz
pt
sb
nd
30
SZKOLENIE | Projektowanie kosmetyków naturalnych oraz wyliczanie procentu ich naturalności
2024-09-30 do 2024-09-30
1
2
3
SZKOLENIE ONLINE | Skalowanie (scale-up) produkcji oraz produkcja pełnoskalowa w przemyśle kosmetycznym
2024-10-03 do 2024-10-03
4
SZKOLENIE ONLINE | Testy stabilności jako priorytetowe badanie trwałości nowego produktu kosmetycznego
2024-10-04 do 2024-10-04
5
6
7
8
9
Nootropic Drugs Conference
2024-10-09 do 2024-10-11
10
19. Międzynarodowe Sympozjum Evidence-Based Health Care pt. „Shaping the future of sustainable healthcare”
2024-10-10 do 2024-10-11
11
Prevention & Intervention 2024
2024-10-11 do 2024-10-13
12
13
14
15
16
17
18
WEBINAR | PAO - jak wyznaczyć szersze spojrzenie na produkt?
2024-10-18 do 2024-10-18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Webinar | Mikroplastik – obowiązujące regulacje, terminy przejściowe
2024-10-29 do 2024-10-29
30
SZKOLENIE ONLINE | Ocena bezpieczeństwa kosmetyków – teoria + praktyka
2024-10-30 do 2024-10-30
31
1
2
3
e-Kwartalnik portalu Biotechnologia.pl 2-3/2024
Pobierz bezpłatny e-Kwartalnik Biotechnologia.pl Więcej informacji: malgorzata.ges@biotechnologia.pl
WYDAWCA
PARTNERZY
Newsletter
Wybierz branżę
Biotechnologia
Kosmetologia
Farmacja
Wybierz branżę.
Nie może być puste.
Nie może być puste.
Nie może być puste.
Nie może być puste.
Twój email nie przeszedł procesu walidacji.
Zapisz się
Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera drogą elektroniczną na podany przeze mnie adres e-mail, zgodnie z Rozporządzeniem PE i RE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO).
Musisz wyrazić zgodę na otrzymywanie newslettera.
Oznajmiam, iż przeczytałem i zapoznałem się z Regulaminem oraz Polityką Prywatności Portalu i akceptuję ich treść.
Regulamin
|
Polityka Prywatności
Musisz zaakceptować regulamin i politykę prywatności.
Wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.