Strona główna
Kalendarium
Nasze szkolenia
Kwartalnik
Biotech TV
Oferty pracy Pracuj.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Strefa logowania
Informacje
Biotechnologia
Farmacja
Kosmetologia
Technologie
ThinkBio by Polpharma Biologics
Firmy
Materiały i odczynniki
Aparatura i wyposażenie
Surowce kosmetyczne
Surowce farmaceutyczne
Surowce żywnościowe
Firmy usługowe
Uczelnie Wyższe
Consulting
Badania kliniczne i przedkliniczne
Patenty i rejestracje
Oprogramowanie
Opakowania
Produkty kosmetyczne
Inne
Produkty/Usługi
Aparatura
Materiały i odczynniki
Surowce kosmetyczne
Surowce farmaceutyczne
Surowce żywnościowe
Usługi
Praca
Strona główna
Kalendarium
Nasze szkolenia
Kwartalnik
Biotech TV
Oferty pracy Pracuj.pl
Home
Informacje
Portal biotechnologia.pl korzysta z Javascript. Włącz go w swojej przeglądarce, aby w pełni cieszyć się portalem. Nie wiesz jak?
Kliknij tutaj.
Biotechnologia
Farmacja
Kosmetologia
Technologie
ThinkBio by Polpharma Biologics
MAPA TAGÓW
bioetyka
innowacje
badania kliniczne
nauka w polsce
pandemia
dofinansowanie
koronawirus
covid-19
koronawirus w Polsce
sars-cov-2
Oferty pracy
PhD student position in the Laboratory of Molecular and Cellular Neurobiology
, International Institute of Molecular and Cell Biology in Warsaw
PhD student position in the Laboratory of Molecular and Cellular Neurobiology Laboratory of Molecular and Cellular Neurobiology...
2 PhD student positions in the Laboratory of RNA-Protein Interactions - Dioscuri Centre
, International Institute of Molecular and Cell Biology in Warsaw
2 PhD student positions in the Laboratory of RNA-Protein Interactions - Dioscuri Centre Laboratory of RNA-Protein Interactions - Dioscuri Centre...
PhD student position in the Laboratory of Zebrafish Developmental Genomics
, International Institute of Molecular and Cell Biology in Warsaw
PhD student position in the Laboratory of Zebrafish Developmental Genomics Laboratory of Zebrafish Developmental Genomics https://shorturl.at/bwzD1...
Informacje
Szukaj
Badaczki znane i nieznane. Christiane Nüsslein-Volhard – pionierka genetyki rozwojowej
Dzięki przełomowym badaniom, na podstawie których wykazano, w jaki sposób geny regulują wczesny rozwój zarodków muszki owocowej, Christiane Nüsslein-Volhard otrzymała w 1995 r. Nagrodę Nobla. Jest pierwszą Niemką i szóstą kobietą na świecie, która otrzymała to wyróżnienie. Jej odkrycia pomogły stworzyć nową dyscyplinę genetyki rozwojowej i położyły podwaliny pod zrozumienie wad genetycznych u ludzkich embrionów.
Misza Kinsner
, 30.11.2023
,
Tagi:
biologia molekularna
,
muszka owocowa
,
biologia komórki
,
nagroda nobla
,
kobieta w nauce
,
mutacje genetyczne
,
danio pręgowane
,
badaczki znane i nieznane
,
Christiane Nusslein-Volhard
,
genetyka rozwojowa
,
morfogeny
,
modelowanie embrionalne
,
Drosophila
Start-up wprowadza spersonalizowane suplementy diety w postaci żelków drukowanych w 3D z pomocą sztucznej inteligencji
Start-up żywieniowy Elo Health ogłosił, że nawiązał współpracę z brytyjską firmą Nourished, aby zaoferować swoim klientom możliwość przyjmowania spersonalizowanych suplementów diety w formie żelków.
Misza Kinsner
, 23.11.2023
,
Tagi:
suplementy diety
,
sztuczna inteligencja
,
3D
,
elo health
,
nourished
,
żelki
Badaczki znane i nieznane. June Almeida – pierwsza dama mikroskopii elektronowej i odkrywczyni pierwszego ludzkiego coronavirusa
Osiągnięcia June Almeidy wzbudziły zainteresowanie w ostatnich czasach kryzysu spowodowanego COVID-19, jako osoby odpowiedzialnej za pierwszą wizualizację ludzkiego koronawirusa. To dokonanie jednak zaledwie zarysowuje powierzchnię jej zasług. Po skończeniu szkoły w wieku 16 lat Almeida zdołała zrobić karierę w oparciu o swoje wybitne umiejętności w mikroskopii elektronowej. Dokonała tego, mimo trudów rodzicielstwa i wychowywania córki jako samotny rodzic po rozwodzie. Pionierskie postępy Almeidy w immunologicznej mikroskopii elektronowej postawiły ją na czele osób, które dokonały wielu kluczowych przełomów w wirusologii w latach 60. i 70. ubiegłego wieku.
Misza Kinsner
, 03.11.2023
,
Tagi:
mikroskopia elektronowa
,
wirusy
,
koronawirusy
,
kobiety w nauce
,
covid-19
,
wirusologia
,
badaczki znane i nieznane
,
June Almeida
Scentian Bio pozyskuje 2,1 mln dol. na budowę biosensorów inspirowanych receptorami zapachowymi owadów
Scentian Bio, nowozelandzki start-up zajmujący się tworzeniem biosensorów, połączył naturę i technologię, wykorzystując zdolności węchowe owadów do opracowania nowego, potężnego narzędzia sensorycznego o potencjalnym zastosowaniu we wszystkim – od kontroli jakości żywności, po szybkie testy na choroby takie jak gruźlica. We wrześniu br. firma otrzymała finansowanie w wysokości 2,1 mln dol. Nowi inwestorzy firmy, w tym Finistere Ventures i Toyota Ventures, dołączą do Fundacji Billa i Melindy Gatesów, zwiększając ich łączne wsparcie do 4,4 mln dol.
Misza Kinsner
, 17.10.2023
,
Tagi:
badania przedkliniczne
,
sztuczna inteligencja
,
biosensory
,
kontrola jakości
,
LZO
,
sieci neuronowe
,
receptory węchu
,
lotne związki organiczne
,
Scentian Bio
,
VOC
UE dąży do złagodzenia przepisów dotyczących żywności modyfikowanej genetycznie
Zgodnie z nowym dokumentem, który jest częścią Genetic Literacy Project, Unia Europejska zmierza w kierunku złagodzenia obecnych przepisów nadzorujących żywność modyfikowaną genetycznie.
Misza Kinsner
, 10.10.2023
,
Tagi:
gmo
,
zmiany klimatyczne
,
prawodawstwo
,
regulacje prawne
,
crispr
,
edycja genów
,
żywność modyfikowana genetycznie
Brytyjczycy wprowadzają soję produkującą białka zwierzęce
Pionier w dziedzinie rolnictwa molekularnego – firma Moolec Science – poczyniła postępy w zwiększaniu proporcji białka wieprzowego, które uprawia w swojej charakterystycznej soi, zwanej „Piggy Sooy”. Uzyskana ilość protein sięgnęła poziomu do 26,6% całkowitego rozpuszczalnego białka – czterokrotnie wyższego niż początkowo przewidywała firma. Ponadto może być to widoczne w różowym zabarwieniu fasoli.
Misza Kinsner
, 25.09.2023
,
Tagi:
innowacje
,
nowe technologie
,
soja
,
białko zwierzęce
,
precyzyjna fermentacja
,
alt protein
,
rolnictwo molekularne
,
moolec
,
piggy sooy
Badaczki znane i nieznane. Elizabeth Blackwell – niełatwo być pionierką (ale warto)
Elizabeth Blackwell była pierwszą kobietą w Ameryce, która uzyskała stopień naukowy doktora medycyny. Jej droga do zdobycia dyplomu była pełna uporczywych starań i wyzwań, ale doprowadziła do powołania i zorganizowania pierwszej uczelni medycznej kształcącej kobiety w USA, szpitala pediatryczno-kobiecego, całkowicie przez nie prowadzonego i zarządzanego, jak również wdrożenia pionierskich rozwiązań mających na celu promocję higieny i zdrowego stylu życia.
Misza Kinsner
, 16.08.2023
,
Tagi:
higiena
,
studia medyczne
,
kobiety w nauce
,
badaczki znane i nieznane
,
Elizabeth Blackwell
,
szpital dla ubogich
,
pierwsza lekarka w USA
Holandia jako pierwsza w UE umożliwiła przeprowadzenie wstępnych degustacji owoców morza i mięsa hodowanych komórkowo
5 lipca br. rząd holenderski, we współpracy z producentami mięsa hodowlanego Meatable i Mosa Meat oraz przedstawicielem sektora HollandBIO, z powodzeniem stworzył tzw. kodeks postępowania, który umożliwiłby degustację mięsa i owoców morza hodowanych komórkowo w kontrolowanych warunkach.
Misza Kinsner
, 19.07.2023
,
Tagi:
innowacje
,
unia europejska
,
owoce morza
,
technologia żywności
,
mięso hodowane komórkowo
,
rolnictwo komórkowe
,
mięso komórkowe
,
Holandia
,
Meatable
,
Mosa Meat
,
prawo żywnościowe
,
HollandBIO
,
Cellular Agriculture Netherlands
Pierwsza polska firma na rynku mięsa hodowanego komórkowo!
LabFarm to pierwsza firma w Polsce, która podjęła się produkcji mięsa hodowanego komórkowo. Laboratorium z siedzibą na warszawskim Wilanowie ruszyło z pracami w grudniu 2022 r. Obecnie jedynie w Singapurze, Izraelu oraz Stanach Zjednoczonych działają spółki, których produkty z mięsa komórkowego zostały dopuszczone do spożycia przez ludzi. W Europie trwają prace legislacyjne dotyczące prawa żywnościowego umożliwiającego firmom takim jak LabFarm wprowadzenie na rynek żywności z hodowli komórkowej.
Misza Kinsner
, 03.07.2023
,
Tagi:
ekologia
,
bioreaktory
,
wegetarianizm
,
ochrona środowiska
,
weganizm
,
dieta bezmięsna
,
technologia żywności
,
mięso hodowane komórkowo
,
LabFarm
,
drób
Finaliści konkursu NASA Deep Space Food Challenge – ostatnie starcie
Pod koniec maja br. NASA ogłosiła finalistów ostatniej fazy Deep Space Food Challenge – konkursu, którego celem jest znalezienie nowych sposobów produkcji żywności dostosowanych do długich lotów kosmicznych. Amerykańska Agencja Kosmiczna przeznaczyła 750 tys. dol. na nagrody w drugiej fazie Deep Space Food Challenge, a zwycięskie zespoły będą rywalizować w ostatniej turze wyzwania o 1,5 mln dol. w nagrodach pieniężnych.
Misza Kinsner
, 15.06.2023
,
Tagi:
białka
,
innowacje
,
drożdże
,
grzyby
,
nowe technologie
,
owady
,
konkurs
,
start-up
,
NASA
,
kosmos
,
loty kosmiczne
,
astronauta
,
CSA
,
Deep Space Food Challenge
,
space food
,
żywność w kosmosie
Badaczki znane i nieznane. Gertrude Belle Elion – Nobel z farmakologii bez doktoratu
Gertrude Belle Elion to jedna z badaczek, której wytężona praca w laboratorium przyniosła rewolucję w odkryciu nowych związków chemicznych używanych do produkcji leków m.in. w terapii białaczki, dny moczanowej, malarii, a także AIDS. Skromna, cicha i dobra – motywacją dla jej pracy, poza pasją, była poprawa życia ludzkiego.
Misza Kinsner
, 30.05.2023
,
Tagi:
białaczka
,
malaria
,
kwasy nukleinowe
,
szlak metaboliczny
,
nagroda nobla
,
aids
,
dna moczanowa
,
opryszczka
,
leki przeciwwirusiwe
,
badaczki znane i nieznane
,
Gertrude Belle Elion
,
puryny
,
George Hitchings
,
adenina
,
guanina
Pairwise wprowadza pierwsze produkty modyfikowane metodą CRISPR do amerykańskich restauracji
Pierwsze warzywa modyfikowane genetycznie firmy Pairwise pod marką Conscious Greens 16 maja br. zostały oficjalnie wprowadzone na rynek gastronomiczny. Jest to pierwszy produkt spożywczy w Stanach Zjednoczonych opracowany przy użyciu technologii CRISPR.
Misza Kinsner
, 24.05.2023
,
Tagi:
gmo
,
crispr
,
modyfikacje genetyczne
,
edycja genów
,
pairwise
,
conscious greens
,
gorczyca
,
bioinżynieria roślin
Plantacje molekularne – kolejny krok w dziedzinie alt protein
Rolnictwo molekularne jest dyscypliną, która promuje wykorzystanie upraw roślinnych jako biofabryk do produkcji bioproduktów o wysokiej wartości za pomocą biotechnologii. Przekształcenie upraw niespożywczych w wydajne biofabryki ma być skutecznym rozwiązaniem w nowoczesnej biogospodarce, a jednocześnie – zrównoważoną strategią wspierania rozwoju obszarów wiejskich.
Misza Kinsner
, 17.05.2023
,
Tagi:
biogospodarka
,
białka rekombinowane
,
białka alternatywne
,
alt protein
,
rolnictwo molekularne
,
biofabryki
,
Moolec
,
HEMAMI
,
plantacje molekularne
,
inżynieria metaboliczna roślin
Badaczki znane i nieznane. Agnes Pockels – od mycia naczyń, po doktorat honoris causa
Powszechnie płyny do mycia naczyń kojarzą się z elementem naszych codziennych obowiązków, jednak dla gospodyni domowej i fizyczki Agnes Pockels ciecze myjące były źródłem inspiracji do rozpoczęcia eksperymentów naukowych. Opracowała ona urządzenia testowe do pomiaru napięcia powierzchniowego i w ten sposób stworzyła podstawy do wyjaśnienia wielu granicznych zjawisk powierzchniowych.
Misza Kinsner
, 02.05.2023
,
Tagi:
kobiety w nauce
,
fizyka
,
badaczki znane i nieznane
,
Agnes Pockels
,
napięcia powierzchniowe
,
doktorat honoris causa
,
mycie naczyń
,
płyn do mycia naczyń
Australijska firma wyhodowała mięso z DNA wymarłego gatunku – „klopsika z mamuta”!
Australijska firma Vow ogłosiła, że wykorzystała DNA mamuta włochatego do wyhodowania w laboratorium mięsa, które ma mieć smak taki, jak mięso dawno wymarłych ssaków! Firma nie zamierza wprowadzić „mięsa z DNA mamuta” do masowej produkcji, ale chce promować inne rodzaje mięsa hodowanego w laboratorium.
Misza Kinsner
, 21.04.2023
,
Tagi:
sekwencjonowanie DNA
,
start-up
,
mamut
,
alt protein
,
mięso hodowane komórkowo
,
agrokultura komórkowa
,
Vow
,
klopsik z mamuta
,
słoń afrykański
Czy głębinowe hodowle ryb to przyszłość akwakultury? Forever Oceans uważa, że tak
W latach 1990-2017 produkcja akwakultury na całym świecie wzrosła czterokrotnie, natomiast we wszystkich państwach członkowskich UE utrzymywała się na stabilnym poziomie ok. 1,2 mln ton. Ostatnio jednak produkcja akwakultury w UE wzrosła o ok. 24% – w 2017 r. osiągnęła wartość 5,6 mld euro. 76% tej liczby stanowiły produkty rybne, a 24% – skorupiaki i mięczaki. Unijni producenci akwakultury skupiają się głównie na czterech gatunkach: omułkach (35% całkowitego wolumenu), łososiu (15%), pstrągu (14%) i ostrygach (7%). Inne ważne gatunki hodowlane w UE to: bogar, karp, labraks i małże.
Misza Kinsner
, 19.04.2023
,
Tagi:
start-up
,
sztuczna inteligencja
,
akwakultura
,
hodowla ryb
,
Forever Oceans
,
hodowle głębinowe
,
fish tech
TurtleTree debiutuje z laktoferyną pochodzącą z precyzyjnej fermentacji
TurtleTree, biotechnologiczny start-up wykorzystujący precyzyjną fermentację do tworzenia bioaktywnych składników, takich jak bezzwierzęce białka mleka, 16 marca br. zadebiutował na imprezie degustacyjnej w San Francisco z nowym produktem – laktoferyną pochodzącą z precyzyjnej fermentacji, która nosi nazwę handlową LF+.
Misza Kinsner
, 05.04.2023
,
Tagi:
start-up
,
laktoferyna
,
precyzyjna fermentacja
,
białka mleka
,
rolnictwo komórkowe
,
różowe złoto
,
TurtleTree
,
LF+
Badaczki znane i nieznane: Ida Tacke-Noddack
Ida Tacke (Noddack po mężu) była niemiecką chemiczką i fizyczką. W 1934 r. jako pierwsza wspomniała o idei rozszczepienia jądra atomowego. Wraz ze swoim mężem Walterem Noddackiem odkryła pierwiastek 75 – Ren. Była trzykrotnie nominowana do Nagrody Nobla w dziedzinie chemii. Jej sylwetkę przybliżamy w ramach nowego cyklu na naszym portalu: „Badaczki znane i nieznane”.
Misza Kinsner
, 27.03.2023
,
Tagi:
kobieta w nauce
,
Ren
,
Mazur
,
rozczepienie atomu
,
Badaczki znane i nieznane
,
Ida Tacke-Noddack
„Posłuchaj Wegańskich Biznesów” – czy rewolucja w branży żywnościowej w Polsce jest możliwa?
Start-upy zajmujące się żywnością opartą na roślinach są przyszłością zrównoważonego systemu żywnościowego. Istnieje coraz większa świadomość zdrowotnych i środowiskowych zysków płynących ze stosowania diety roślinnej, ale producenci tej żywności w Polsce wciąż pozostają niszą. Green REV Institute postanowiła udzielić głosu właścicielom wegańskich start-upów. Tak powstał reportaż „Posłuchaj wegańskich biznesów”.
Misza Kinsner
, 20.03.2023
,
Tagi:
start-up
,
weganizm
,
dieta roślinna
,
vegan food
,
reportaż
,
green rev institute
,
future food 4 climate
,
Posłuchaj Wegańskich Biznesów
FDA przedstawiła projekt wytycznych w związku z oznakowaniem roślinnych zamienników mleka
Dynamicznie rozwijający się rynek roślinnych produktów oferuje zróżnicowane alternatywy dla mleka zwierzęcego, wśród których wymienić można napoje wyprodukowane m.in. z soi, ryżu, migdałów, kokosa, owsa, nasion konopi czy quinoi. Tak szeroki asortyment wymaga nowego podejścia do wymogów prawnych w zakresie znakowania.
Misza Kinsner
, 15.03.2023
,
Tagi:
FDA
,
oznakowanie
,
etykietowanie
,
mleko roślinne
,
wyrok TSUE
,
alt protein
,
TSUE
,
plant-based
1
2
<
Grudzień 2023
>
pn
wt
śr
cz
pt
sb
nd
27
28
29
WEBINAR | Chiny – co warto wiedzieć i o czym pamiętać zanim produkty trafią na półki? Omówienie regulacji prawnych w zakresie IP
2023-11-29 do 2023-11-29
30
SZKOLENIE ONLINE | Recepturowanie emulsji kosmetycznych (w tym kremów, balsamów, lotionów) – aspekty praktyczne
2023-11-30 do 2023-11-30
Life Science Open Space
2023-11-30 do 2023-12-01
1
Ogólnopolska Konferencja „Medyczne Targi Wiedzy”
2023-12-01 do 2023-12-02
2
IX Ogólnopolskie Sympozjum Biomedyczne ESKULAP
2023-12-02 do 2023-12-02
3
4
Kongres ESG Polska Moc Biznesu
2023-12-04 do 2023-12-04
5
6
7
MEDmeetsTECH
2023-12-07 do 2023-12-07
8
9
10
11
12
SZKOLENIE ONLINE | Recepturowanie kosmetyków kolorowych – aspekty praktyczne
2023-12-12 do 2023-12-12
13
14
15
WEBINAR | Konserwacja produktów kosmetycznych
2023-12-15 do 2023-12-15
Skuteczne biofermenty pielęgnujące skórę oraz dbające o jej mikrobiom
2023-12-15 do 2023-12-15
„Mater naturae” – osiągnięcia, wyzwania i problemy nauk przyrodniczych
2023-12-15 do 2023-12-15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
e-Kwartalnik portalu Biotechnologia.pl 2-3/2023
Pobierz bezpłatny e-Kwartalnik Biotechnologia.pl Więcej informacji: malgorzata.ges@biotechnologia.pl
WYDAWCA
PARTNERZY
Newsletter
Wybierz branżę
Biotechnologia
Kosmetologia
Farmacja
Wybierz branżę.
Nie może być puste.
Nie może być puste.
Nie może być puste.
Nie może być puste.
Twój email nie przeszedł procesu walidacji.
Zapisz się
Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera drogą elektroniczną na podany przeze mnie adres e-mail, zgodnie z Rozporządzeniem PE i RE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO).
Musisz wyrazić zgodę na otrzymywanie newslettera.
Oznajmiam, iż przeczytałem i zapoznałem się z Regulaminem oraz Polityką Prywatności Portalu i akceptuję ich treść.
Regulamin
|
Polityka Prywatności
Musisz zaakceptować regulamin i politykę prywatności.
Wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.