Strona główna
Kalendarium
Nasze szkolenia
Kwartalnik
Biotech TV
Oferty pracy Pracuj.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Strefa logowania
Informacje
Biotechnologia
Farmacja
Kosmetologia
Technologie
Firmy
Materiały i odczynniki
Aparatura i wyposażenie
Surowce kosmetyczne
Surowce farmaceutyczne
Surowce żywnościowe
Firmy usługowe
Uczelnie Wyższe
Consulting
Badania kliniczne i przedkliniczne
Patenty i rejestracje
Oprogramowanie
Opakowania
Produkty kosmetyczne
Inne
Produkty/Usługi
Aparatura
Materiały i odczynniki
Surowce kosmetyczne
Surowce farmaceutyczne
Surowce żywnościowe
Usługi
Praca
Strona główna
Kalendarium
Nasze szkolenia
Kwartalnik
Biotech TV
Oferty pracy Pracuj.pl
Home
Informacje
Portal biotechnologia.pl korzysta z Javascript. Włącz go w swojej przeglądarce, aby w pełni cieszyć się portalem. Nie wiesz jak?
Kliknij tutaj.
Biotechnologia
Farmacja
Kosmetologia
Technologie
MAPA TAGÓW
bioetyka
innowacje
badania kliniczne
nauka w polsce
pandemia
dofinansowanie
koronawirus
covid-19
koronawirus w Polsce
sars-cov-2
Oferty pracy
Postdoctoral Researcher w Pracowni Plastyczności Neuronalnej - Sonata Bis NCN
, Instytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN
Instytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN poszukuje kandydatów na stanowisko: Postdoctoral Researcher w Pracowni Plastyczności...
Postdoctoral Researcher w Pracowni Plastyczności Neuronalnej
, Instytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN
Instytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego PAN poszukuje kandydatów na stanowisko: Postdoctoral Researcher w Pracowni Plastyczności...
PhD students - recruitment to Warsaw-4-PhD (projects in IIMCB)
, International Institute of Molecular and Cell Biology in Warsaw
Warsaw-4-PhD launches recruitment for the Doctoral School. We invite all graduate students to explore IIMCB's offers. Detailed information...
Informacje
Szukaj
Dla zęba ,,mądrości” brak już miejsca!
Trzeci trzonowiec zwany potocznie zębem mądrości to ząb ulegający powolnemu zanikowi w populacji ludzkiej. Jest to proces ewolucyjny, którego główną przyczyną jest spożywanie coraz bardziej przetworzonej żywności.
Paulina Pruszkowska
, 30.08.2014
,
Tagi:
ząb mądrości
,
gen MYH16
Chili Cię uzdrowi
Kapsaicyna to substancja zawarta w roślinach z rodzaju Capsicum, nadająca im ostry smak. W świecie nauki wciąż trwa debata na temat jej zdrowotnych właściwości.
Paulina Pruszkowska
, 24.08.2014
,
Tagi:
kapsaicyna
,
Capsicum
,
kalpaina
,
receptory TRPV
Wciąż za mało kobiet
Kobiety stanowią połowę aplikujących o stanowiska w renomowanych placówkach naukowych. Mężczyźni jednakże, mimo takich samych kwalifikacji dużo łatwiej zyskują miejsca pracy.
Paulina Pruszkowska
, 14.08.2014
,
Tagi:
elitarne laboratoria
,
równouprawnienie
,
kobiety w świecie nauki
Różne oblicza cukrzycy
Cukrzyca to jedna z głównych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Według danych WHO na świecie jest obecnie 347 milionów diabetyków. Pan Profesor Maciej Borowiec przybliżył temat współczesnej diagnostyki molekularnej cukrzyc monogenowych.
Paulina Pruszkowska
, 13.08.2014
,
Tagi:
cukrzyca
,
cukrzyca typu I
,
cukrzyca monogenowa
,
nowoczesna diagnostyka molekularna
Smerfy – to nie bajka?
Methemoglobinemia to choroba polegająca na obecności żelaza na trzecim, zamiast na drugim stopniu utlenienia w łańcuchach polipeptydowych hemoglobiny. Powoduje to powstanie we krwi methemoglobiny, która nie może przyłączyć tlenu do swojej cząsteczki. Nagromadzenie methemoglobiny skutkuje niebiesko-sinym zabarwieniem krwi, która nadaje niebieski koloryt powłokom skóry.
Paulina Pruszkowska
, 09.08.2014
,
Tagi:
hemoglobina
,
Methemoglobinemia
,
methemoglobina
Pszenica – nasz chleb powszedni
W tym roku obchodzimy 100 rocznicę urodzin Normana Borlauga – zdobywcy pokojowej nagrody Nobla, naukowca zajmującego się genetyką roślin. To jemu zawdzięczamy ,,zieloną rewolucję”. Opatentował on szczególnie plenny gatunek pszenicy. Przyczyniło się to do zmniejszenia poziomu głodu na świecie.
Paulina Pruszkowska
, 08.08.2014
,
Tagi:
Norman Borlaug
,
zielona rewolucja
,
genom pszenicy zwyczajnej
,
Triticum aestivum
,
pszenica zwyczajna
Piwo – piwu nierówne
5 sierpnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara. W ostatnich kilku latach obserwuje się szczególne zainteresowanie Polaków piwami warzonymi lokalnie, na wąską skalę w małych browarach. O fenomenie picia piwa, ich różnorodności, typach fermentacji, a także stronie biznesowej branży browarniczej, opowiedział Marek Puta – właściciel łódzkiego Browaru Piwoteka oraz sklepu, hurtowni i pubu Piwoteka Narodowa.
Paulina Pruszkowska
, 05.08.2014
,
Tagi:
piwo
,
fermentacja
,
branża browarnicza
,
Marek Puta
Geny – sprawcą zaburzeń żywienia?
Zaburzenia żywienia, do których zaliczamy anoreksję i bulimię to narastający problem, dotyczący przede wszystkim młodych kobiet. Jak wskazują wyniki badań rozwój powyższych chorób uzależniony jest nie tylko od czynników środowiskowych ale i od genów predysponujących do powstania tychże zaburzeń.
Paulina Pruszkowska
, 01.08.2014
,
Tagi:
anoreksja
,
bulimia
,
gen CNR1
,
gen FAAH
,
gen 5-HTT
Jak życie na wysokościach wpłynęło na genom Tybetańczyków?
Zdolność mieszkańców Tybetu do życia w trudnych wysokogórskich warunkach odcisnęła swoje piętno w ich genomie. Mutacja w genach EPAS1 oraz EGLN1, umożliwiła im życie w stanie nieustającej hipoksji.
Paulina Pruszkowska
, 01.08.2014
,
Tagi:
Tybetańczycy
,
gen EPAS1
,
gen EGLN1
,
hipoksja
Jak dieta matki w czasie ciąży modyfikuje genom potomstwa?
Niewłaściwie zbilansowana dieta kobiety podczas ciąży odciska swoje piętno na genomie jej przyszłego potomka – warunkując zmiany epigenetyczne, co może przekładać się na uzyskanie niepożądanej cechy. Dzieje się tak przede wszystkim w sytuacji niedostarczania wraz z pożywieniem wszystkich niezbędnych składników, a także stosowania diet redukcyjnych.
Paulina Pruszkowska
, 29.07.2014
,
Tagi:
epigenetyka
,
ciąża
,
dieta redukcyjna
,
oszczędny fenotyp
Nutrigenomika, czyli spersonalizowane żywienie
Poznanie reakcji genomu na czynnik zewnętrzny jakim jest pokarm, stwarza możliwość personalizacji żywienia, czyli dietę zgodną z genomem. Nauka, która bada te zależności to nutrigenomika. Coraz większa wiedza w tej dziedzinie jest szansą dla wszystkich chcących zapobiegać takim chorobom cywilizacyjnym jak otyłość, nowotwory, czy cukrzyca II typu.
Paulina Pruszkowska
, 24.07.2014
,
Tagi:
otyłość
,
cukrzyca
,
cukrzyca typu II
,
nutrigenomika
Bioemprenedor XXI – szansą dla biotechnologicznego rozwoju
W ostatnich latach biotechnologia wyszła z laboratoriów na arenę biznesową. Istnieje coraz więcej stowarzyszeń i programów promujących i wspierających firmy z branży biotechnologicznej m in. Biocat, ETTbio. Podczas BioForum 2014, dyrektor Entrepreneurship and Business Growth at Bioca – Carlos Lurigados Delgado, opowiedział o konkursie Bioemprenedor XXI.
Paulina Pruszkowska
, 17.07.2014
,
Tagi:
Biocat
,
ETTbio
,
Bioemprenedor XXI
Gdzie znajdują zastosowanie Ancestry Informative Markers (AIMs)?
Ostatnia dekada to czas szczególny dla rozwoju nauki w obszarze badań nad polimorfizmami pojedynczych nukleotydów Ancestry Informatve Markers (AIMs). AIMs to polimorfizmy wskazujące częstotliwość występowania alleli przodków w różnych populacjach. Dają informację o przynależności geograficznej badanego, a także o tym jaki procentowy udział jego genomu stanowi genom przodków z różnych części świata.
Paulina Pruszkowska
, 16.07.2014
,
Tagi:
Ancestry Informatve Markers
,
AIMs
,
Single Nucleotide Polymorphism
,
Antropologia molekularna
,
EUROFORGEN
Awans Polski w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego
W środę, 9 lipca odbyła się w Warszawie konferencja firmy DuPont, na której przedstawiono wyniki trzeciej edycji Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego. Polska zajęła w nim 26 miejsce, odnotowując tym samym awans, w porównaniu do wyników zeszłorocznej edycji.
Paulina Pruszkowska
, 10.07.2014
,
Tagi:
DuPont
,
Indeks bezpieczeństwa żywności
,
teflon
,
Piotr Gill
Rewolucja z mlekiem w roli głównej
4 lipca obchodzimy światowy dzień mleka. Ten powszechny w dzisiejszych czasach produkt spożywczy, zaczął odgrywać istotną rolę w życiu człowieka dopiero 10 tysięcy lat temu, u progu rewolucji neolitycznej. Wtedy też po raz pierwszy doszło do mutacji w genie LCT – odpowiedzialnym za produkcję laktazy – enzymu trawiącego cukier mleka – laktozę.
Paulina Pruszkowska
, 04.07.2014
,
Tagi:
mleko
,
laktoza
,
nietolerancja
,
laktaza
,
LCT
<
Grudzień 2024
>
pn
wt
śr
cz
pt
sb
nd
25
26
27
28
LSOS Summit 2024
2024-11-28 do 2024-11-29
WEBINAR | Konserwacja produktów kosmetycznych
2024-11-28 do 2024-11-28
29
WEBINAR | Kosmetyki niskiego ryzyka mikrobiologicznego – recepturowanie i badania wdrożeniowe
2024-11-29 do 2024-11-29
30
XI Ogólnopolskie Sympozjum Biomedyczne ESKULAP
2024-11-30 do 2024-11-30
1
2
WEBINAR | Przegląd zmian legislacyjnych w prawie chemicznym – co nas czeka w 2025 roku?
2024-12-02 do 2024-12-02
3
4
5
MEDmeetsTECH
2024-12-05 do 2024-12-05
6
7
8
9
10
Konferencja dla branży kosmetycznej Beauty Innovations 10-11 grudnia ONLINE
2024-12-10 do 2024-12-11
Zaproszenie na spotkanie "Medycyna Regeneracyjna"
2024-12-10 do 2024-12-10
11
12
SZKOLENIE ONLINE | Recepturowanie emulsji kosmetycznych (w tym kremów, balsamów, lotionów) – aspekty praktyczne
2024-12-12 do 2024-12-12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
e-Kwartalnik portalu Biotechnologia.pl 2-3/2024
Pobierz bezpłatny e-Kwartalnik Biotechnologia.pl Więcej informacji: malgorzata.ges@biotechnologia.pl
WYDAWCA
PARTNERZY
Newsletter
Wybierz branżę
Biotechnologia
Kosmetologia
Farmacja
Wybierz branżę.
Nie może być puste.
Nie może być puste.
Nie może być puste.
Nie może być puste.
Twój email nie przeszedł procesu walidacji.
Zapisz się
Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera drogą elektroniczną na podany przeze mnie adres e-mail, zgodnie z Rozporządzeniem PE i RE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO).
Musisz wyrazić zgodę na otrzymywanie newslettera.
Oznajmiam, iż przeczytałem i zapoznałem się z Regulaminem oraz Polityką Prywatności Portalu i akceptuję ich treść.
Regulamin
|
Polityka Prywatności
Musisz zaakceptować regulamin i politykę prywatności.
Wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.