Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Właściwości kosmetyczne ekstraktów z miłorzębu japońskiego i sandałowca

Drzewa, oprócz tego, iż cieszą nasze oko pięknym wyglądem, posiadają w swym składzie wiele cennych związków. Ekstrakty z miłorzębu japońskiego oraz sandałowca, ze względu na korzystny wpływ na naszą skórę zawartych w nich substancji, są wykorzystywane w kosmetologii. Ponadto drzewo sandałowca, dzięki charakterystycznemu zapachowi, jest stosowane w aromaterapii oraz przemyśle perfumeryjnym. Być może w przyszłości zostaną odkryte w tych drzewach unikalne substancje, które będą lekiem na ciężkie schorzenia skórne, z którymi boryka się wiele osób na całym świecie. 

 

Ekstrakt z miłorzębu japońskiego

Jest uzyskiwany z jednego z najstarszych drzew świata. Zawiera w swym składzie potężną dawkę flawonoidów oraz terpenoidów, tj. ginkgolidów i bilobalidów. Posiada także duże ilości flawonoidu zwanego kwercetyną, która znana jest z właściwości przeciwzapalnych. Kwercetyna zmniejsza stan zapalny poprzez kilka różnych mechanizmów, np. hamowanie wytwarzania enzymów (cyklooksygenazy [COX] i lipooksygenazy [LOX]), które są przyczyną stanu zapalnego.

Ekstrakt ten jest uważany za jeden z najkorzystniejszych składników kosmetycznych stosowanych w pielęgnacji skóry. Właściwości łagodzące sprawiają, iż świetnie nadaje się jako składnik kosmetyków dedykowanych do pielęgnacji cery trądzikowej oraz z egzemą. Wysokie stężenia związków antyoksydacyjnych (polifenoli oraz flawonoidów) odgrywają ważną rolę w neutralizowaniu wolnych rodników. W następstwie dochodzi do obniżenia stresu oksydacyjnego, przyczyniając się do uzyskania kojącego efektu, który bardzo dobrze wpływa na łagodzenie zmian w przypadku problematycznych cer. Zastosowanie go w recepturze kosmetycznej sprawi, iż skóra dostanie dużą dawkę nawilżenia oraz gładkości.

Ekstrakt z miłorzębu japońskiego wzmacnia naczynia krwionośne oraz wpływa korzystnie na mikrokrążenie skórne, dlatego poleca się go w pielęgnacji cery naczyniowej oraz w preparatach antycellulitowych. Wartą podkreślenia właściwością jest też działanie przeciwstarzeniowe. 

Olejek z drzewa sandałowego

To wiecznie zielona roślina, która osiąga swoją dojrzałość po upływie kilkudziesięciu lat. Jest bardzo znanym surowcem kosmetycznym, z którego otrzymuje się m.in. olejek sandałowy. W badaniach naukowych potwierdzono, że im drewno sandałowca starsze, tym jest bardziej wartościowe. Olej sandałowy otrzymany ze starszego drzewa zawiera więcej santalolu (związku aktywnego zaliczanego do sekwiterpenów). Zawartość santalolu otrzymana z drzewa 10-letniego waha się w okolicach ok. 75%, zaś z drzewa 30-letniego – prawie 90%.

Olejek sandałowy jest jednym z najważniejszych surowców perfumiarskich, używanych zarówno do produkcji perfum męskich, jak i damskich. Ważną jego cechą jest hamowanie rozwoju bakterii oraz drożdży. Mechanizm działania przeciwdrobnoustrojowego olejku nie został do tej pory jeszcze dokładnie wyjaśniony, jednak zaobserwowane efekty mogą być częściowo spowodowane zaburzeniem integralności błony komórkowej. Zjawisko to zostało potwierdzone w przypadku innych olejków eterycznych.

Surowiec ten poleca się szczególnie w pielęgnacji cery o szarym kolorycie. Właściwości antyseptyczne olejku wykorzystuje się w leczeniu trądziku. Przyczynia się on do zabijania bakterii, które powodują powstawanie wykwitów skórnych. Regularne stosowanie kosmetyków z tym składnikiem sprawi, że zmiany skórne zostaną złagodzone, a blizny potrądzikowe staną się mniej widoczne oraz jaśniejsze. Kolejną cechą tego olejku, którą warto podkreślić, jest zwiększanie jędrności skóry.

Aromaterapia jest znana od wieków, a jej korzystny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie – nieoceniony. Jednym z najbardziej znanych olejków eterycznych w tej dziedzinie medycyny naturalnej jest właśnie olejek sandałowy. Działa uspokajająco, łagodzi napięcia, a także zmniejsza niepokój. Olejek ten stosuje się w preparatach do włosów, przyczyniając się do poprawy ich kondycji, poprzez zwiększanie ich blasku oraz redukcję problemów z łupieżem. Niezależnie od tego, czy borykamy się z łuszczycą, trądzikiem różowatym, czy nierównomierną pigmentacją, drzewo sandałowe świetnie łagodzi podrażnienia naskórka oraz wyrównuje koloryt skóry.

Olejek z sandałowca jest emolientem, działa silnie nawilżająco na skórę, dostarczając potężną dawkę nawilżenia. W związku ze wspomnianymi właściwościami poleca się go osobom posiadającym skórę suchą, odwodnioną oraz dojrzałą. Olejek z drzewa sandałowego jest stosowany miejscowo od wielu wieków zarówno w medycynie ajurwedyjskiej, jak i tradycyjnej medycynie chińskiej. Ogranicza wydzielanie sebum, dlatego rekomenduje się go w pielęgnacji cery trądzikowej i tłustej. Bogactwo polifenoli sprawia, iż pomaga on zwalczać uszkodzenia powstałe wskutek działania wolnych rodników, a tym samym – chroni przed powstawaniem zmarszczek.

Źródła

Fot. https://pixabay.com/pl/photos/ginko-mi%c5%82orz%c4%85b-dwuklapowy-3510673/

KOMENTARZE
news

<Marzec 2024>

pnwtśrczptsbnd
26
27
29
1
2
3
4
8
9
10
11
12
16
17
18
20
22
23
24
25
28
29
30
31
Newsletter